Vægtaflastet træning
Har du behov for intensiv fysisk træning, vil du hos os få en unik mulighed for at træne både din kondition og din styrke, uanset om du har fået nedsat kraft i den ene side som følge af hjerneskaden. Det skyldes, at vi siden 2004 har forsket og udviklet en særlig vægtaflastet træningsform og er førende inden for området.
Den vægtaflastende træningsform er udviklet til intensiv træning efter apopleksi, men den er velegnet til de fleste neurologiske patienter og alle andre diagnosetyper, hvor vægtaflastning og sikkerhed er en fordel. Eksempelvis kan vi nævne bariatriske (svært overvægtige) patienter, patienter med knæ- eller hoftealloplastik (nyt knæ eller hofte) og sportsskadede.
Hvad er vægtaflastning?
Vægtaflastning består af et særligt liftsystem med en ”faldskærmssele”. Selen løfter dig (du bliver ”vægtaflastet”), og den sikrer, at du ikke falder under træningen. Efterhånden som du bliver bedre, mindsker vi vægtaflastningen.
På den måde kan træningen starte hurtigere efter, at du er blevet ramt af en hjerneskade, og du vil kunne klare en mere intensiv fysisk træning. For at blive bedre til at gå skal du gå så meget som muligt. Med vægtaflastning kan du træne i længere tid af gangen og med en højere intensitet. Resultatet er en hurtigere fremgang uden risiko for at falde.
Hvordan bruges vægtaflastningen?
Vores vægtaflastningssystem er udviklet til vægtaflastet træning på gangbånd, men det kan også bruges over trappemaskine, crosstrainer og til stationær øvelsesterapi som f.eks. rejse/sætte-sig-øvelser og squats. Vægtaflastningen betyder, at din vægt kan aflastes med op til 85 kg. Efterhån-den som du gør fremskridt, kan vægtaflastningen mindskes - evt. helt ned til 0 kg. Uanset hvor meget der vægtaflastes, vil du være sikret mod fald.
Hvad består den vægtaflastede træning af?
Afhængigt af dine behov og dine egne mål med træningen sammensætter vi i fællesskab et program for din vægtaflastede træning. Træningen kan sammensættes af et eller flere af disse elementer:
- gang og løb
- forskellige øvelser på gangbånd, f.eks. sidelæns og baglæns gang
- trappemaskine
- crosstrainer
- skillmill
- stationær øvelsesterapi som f.eks. rejse/sætte sig øvelser og squats
Den vægtaflastende træning kombineres med individuelt relevante aktiviteter, f.eks. trappegang, udendørs gang, cykling og andre former for konditionstræning, f.eks. et-benscykling i træningsmaskine.
Konditionstræning
Konditionstræning er gennem længere tid blevet anbefalet som et element i rehabilitering efter apopleksi. Ifølge Cochrane reviewet fra 2016 bliver den bedste effekt på gangfunktionen opnået ved, at konditionstræningen bliver udført under gang og evt. bliver kombineret med styrketræning – også kaldet mixed training.
På Center for Hjerneskade kan vi tilbyde dig en kombineret konditions-, styrke- og gangtræning. Det kalder vi funktionel konditionstræning, og vi har gode resultater med denne kombination.
Styrketræning
Styrketræning kan også være relevant, hvis vi vurderer, at din styrke er nedsat i en grad, der har betydning for, at du kan nå dine mål.
Du træner med tæt vejledning fra vores fysioterapeuter. Sammen sikrer vi, at træningen foregår med stigende intensitet, og at der hele tiden er fremgang.