Neurooptometrisk synsundersøgelse og synstræning
Er dit syn påvirket efter hjernerystelsen, kan det give dig vanskeligheder med at bearbejde det, du ser. Det kan også give dig vanskeligheder med at koordinere og bevæge dine øjne præcist og uanstrengt. Måske har du fået svært ved at læse og se på skærme, at gå i butikker og at færdes i trafikken. Måske er det blevet hårdt for dig at opholde dig i rum med mange mennesker, hvor der sker meget visuelt.
En stor del af hjernen er involveret i vores syn. Forskningen viser også, at der er en stor forekomst af visuelle problemer efter hjernerystelse.1
I Center for Hjerneskade kan vi hjælpe dig med en synsundersøgelse og synstræning, hvis du oplever synsvanskeligheder efter en hjernerystelse.
Symptomer på synsproblemer efter hjernerystelse
De typiske symptomer på synsproblemer er anstrengte og trætte øjne, hovedpine (oftest frontal), fokuseringsbesvær, dobbeltsyn, svimmelhed, køresyge, og koncentrationsproblemer ved læsning, skærmarbejde og andre opgaver tæt på.
Synsundersøgelse og synstræning
Forskningen indikerer, at neurooptometrisk synstræning har god effekt på de synsmæssige følger efter hjernerystelse.2,3
Når du kommer til en synsundersøgelse hos os, undersøger vi om dine symptomer kan hænge sammen med øjenmotoriske problemer (herunder samsyn, fokusering, øjenbevægelser) og/eller om årsagen til dine symptomer skyldes vanskeligheder med at bearbejde det, du ser. Ud fra dette, vurderer vi, om du kan have gavn af et neurooptometrisk synstræningsforløb.
Et neurooptometrisk synstræningsforløb vil kunne hjælpe dig til gradvist at kunne tolerere daglige synsmæssige aktiviteter igen.
Når vi sammen planlægger dit synstræningsforløb, tager vi udgangspunkt i dine synsvanskeligheder. Undervejs i forløbet vil vi arbejde på at forbedre dine synsfærdigheder, under hensyntagen til dit symptomniveau. Forløbet vil indeholde øvelser, du kan træne hjemme. Erfaringen viser, at lidt og hyppig træning giver bedre resultater end meget træning af og til.
Forløbet følges op med en synsundersøgelse, hvor vi kigger på effekten af din synstræning.
Hvem foretager synsundersøgelsen
Det er en neurooptometrist, der vil stå for din synsundersøgelse og synstræningsforløb. Vi har et tæt samarbejde med neurooptometrister fra AP Synspleje, som kommer og foretager synsundersøgelserne og synstræningen her på centret.
Se her for priser på forskellige synsundersøgelser og synstræningsforløb:
Priser — APSynspleje
Kilder
1: Master CL et al. Vision Diagnoses are Common after Concussion in Adolescents. doi:10.1177/0009922815594367.Epub 2015 Jul 9.
2: Gallaway M, Scheiman M, Mitchell GL. Vision Therapy for Post-Concussion Vision Disorders. Optom Vis Sci 2017;94:68-73.
3: Thiagarajan P, Cuiffreda K. Effect of oculomotor rehabilitation convergence responsivity in mild traumatic brain injury. J rehabil Res Dev 2013;50:1223Y40.