Hjernerystelse hos børn og unge

Ca. 25.000 danskere får hvert år ”en rystet hjerne”. Langt de fleste er børn og unge. Har dit barn fået en hjernerystelse, kommer det sig formentlig inden for de første 2 til 4 uger. Det er almindeligt, at børn er længere tid om at komme sig end voksne. Det skyldes formentlig, at børnehjernen er under udvikling, mens den kommer sig over hjernerystelsen.

Ca. 5-15% af de børn og unge, der har fået en hjernerystelse får længerevarende følger. Der kan være tale om længerevarende følger, hvis dit barns gener varer mere end 3 måneder f.eks.ved, at det har svært ved at passe skolen, at komme i gang med fritidsaktiviteter, at almindelige dagligdags gøremål og sociale aktiviteter kan opleves som udtrættende og overvældende.

Hvad er en hjernerystelse?

En hjernerystelse medfører en fysiologisk forstyrrelse af hjernefunktionen. Der kan opstå mikroskopiske skader på nervebaner og støttevæv i hjernen, og de kemiske systemer, signaltransporten og blodgennemstrømningen i hjernen kan blive påvirket. Forandringerne er ofte ikke synlige ved en almindelig hjerneskanning eller en neurologisk undersøgelse.

Symptomer på hjernerystelse

Efter en hjernerystelse kan et barn opleve nedenstående symptomer. Symptomerne kan gensidigt påvirke hinanden.

Symptomer på hjernerystelse



Hvis du oplever at dit barn har flere af disse symptomer, kan du hos os i Neurocenter for Børn og Unge få hjælp til, hvordan du og dit barn bedst håndterer vanskelighederne og bedst kan vende tilbage til det almindelige hverdagsliv med skole, sociale aktiviteter og fritidsinteresser.

Læs mere om symptomerne og om, hvad man selv kan gøre i vores tre pjecer: