7. oktober 2022

Jørgen underviste i vægtaflastet gangbåndstræning i Polen

Undervisning i vægtaflastet træning

Fysioterapeut Jørgen Jørgensen fra Center for Hjerneskade fløj i september til Warszawa for at undervise andre fysioterapeuter og potentielle forhandlere i vægtaflastet løbebåndstræning. Et rehabiliteringsredskab, som Jørgen Jørgensen og Center for Hjerneskades øvrige fysioterapeuter har været med til at udvikle i samarbejde med Winncare Nordic.

Fysioterapeuterne fra Center for Hjerneskade har siden 2004 stået i spidsen for at forske i og udvikle denne effektive og sikre vægtaflastende træningsform sammen med virksomheden Winncare Nordic. Det er en træningsform, som vi selv siden da har benyttet i genoptræningen af vores patienter i centret.

Jørgen Jørgensen har derfor mange års praktisk og teoretisk erfaring, som han glædeligt delte ud af til de mange fremmødte fysioterapeuter og potentielle forhandlere, der både kom fra Polen, Ukraine, Rumænien og Litauen.  

Hvad er vægtaflastning?

Helt konkret består den vægtaflastende træning af et særligt liftsystem med en ”sele”. Selen løfter patienten, og sikrer, at patienten ikke falder under træningen. I takt med at patientens funktionsevne øges, mindskes vægtaflastningen.

På den måde kan træningen starte hurtigere efter en skade, intensiveres, medføre flere gentagelser og dermed øge dosis af træning. Forskning har vist, at træningsdosis har stor betydning for bedst mulig bedring af funktionsevne.

Intensiv træning bliver ikke kun defineret som en træning med mange gentagelser, men derimod en træning der indeholder mange gentagelser af en vis sværhedsgrad. Jo flere gentagelser og jo større sværhedsgrad, desto større dosis. En yderligere forudsætning for fremgang er, at dosis konstant øges i takt med, at patienten kan klare mere.

Studie viste øget gangfunktion gennem intensiv træning

I 2010 publicerede Center for Hjerneskade et studie som viste, at selv mange år efter en hjerneskade, kan det være muligt at øge gangfunktionen markant gennem intensiv træning.

I 2020 blev desuden et norsk studie om gangtræning i den helt tidlige fase efter et traume, publiceret. I studiet var der fokus på, at testdeltagerne skulle tage så mange skridt som muligt med en puls på ca. 80 % af det maksimale. Studiet viste signifikant bedre resultater end en normal tilgang.   

Vil du vide mere om vores vægtaflastende træning, kan du læse mere på vores hjemmeside.

Emner