27. april 2022

Få hjælp til din hjernerystelse i Commotioskolen

Døjer du med længerevarende følger efter hjernerystelse, så er der hjælp at hente i Commotioskolen på Center for Hjerneskade til at forstå og håndtere din hjernerystelse bedre. 

Når man har fået en hjernerystelse, kan der pludselig være ting, man ikke længere kan klare på samme måde som før. Nogle gange kan det svinge fra time til time, andre gange fra dag til dag. Det kan være vanskeligt for en selv at forstå. Men det kan også være svært at forstå for ens familie, venner, kollegaer og studiekammerater, hvorfor man den ene dag kan klare at gøre rent, gå en tur og deltage i et socialt arrangement, når man den næste dag kan have det så dårligt, at man knap nok kan stå ud af sengen. 

Viden og gode råd om hjernerystelse

I Commotioskolen får du viden om hjernen og længerevarende følger efter hjernerystelse. Du får råd og vejledning til, hvordan du blandt andet tackler din mentale udtrætning, energiforvaltning, fysisk aktivitet, identitet og tilbagevenden til arbejde eller studie.

Fysisk eller online hold undervisning

I Commotioskolen har du mulighed for at deltage i undervisningen på et fysisk hold eller et online hold. Det fysiske hold foregår på Center for Hjerneskade, og online holdet foregår via Zoom.

Du vælger selv, om du vil deltage i den ene eller anden form for undervisning. Uanset hvilket hold, du vælger, holder vi pauser undervejs. Deltager du via Zoom får du også mulighed for at deltage uden at have skærmen tændt.

Det siger tidligere deltagere

Vi har talt med tre tidligere deltagere fra Commotioskolen, om hvad de har fået ud af deres forløb.  

Stefan Koch

Stefan Koch Commotioskolen           

For mig har det været rigtig godt at være en del af Commotioskolen. Jeg har haft kronisk hovedpine i 8 år, så det har været dejligt at være i hænderne på nogle fagpersoner, der virkelig ved noget om hjernerystelse. Den viden jeg har fået i Commotioskolen om, hvordan jeg styrer mit energiniveau, og hvad jeg skal være opmærksom på i forhold til min krops signaler, ville have gjort meget for mig, hvis jeg havde vidst de ting tidligere.  

Jeg har hele vejen igennem følt mig hørt og forstået af kompetente fagpersoner, der ved noget om hjernerystelse. Jeg er blevet mødt af en høj grad af tillid, og det har været rigtig rart.  

Og så har jeg fået en indsigt i de andre deltageres erfaringer, og hvad de døjer med. De ting jeg selv har problemer med skyldes min hjernerystelse. Det har jeg fået en forståelse for i Commotioskolen.

Katja Mønsted Schnack

Katja Mønsted Schnack Commotioskolen

Da jeg blev tilbudt et forløb i Commotioskolen tænkte jeg, at det var en hel uoverskuelig opgave for mig at deltage i, når jeg ikke en gang havde overskud til mine egne børn. Men den energi, jeg bruger på det, er det hele værd, i forhold til den viden, jeg får med derfra.  

Jeg har fået en viden om, hvad der sker hos mig. Jeg føler, jeg har skullet reparere min hjernerystelse. Jeg valgte den forkerte taktik inden, men i Commotioskolen har jeg fået nogle strategier og tankemønstre, som jeg kan arbejde videre med. At jeg har været en del af Commotioskolen har betydet, at mit smerteniveau er dalet, fordi jeg tidligere har gjort ting forkert.

 Jeg synes, at det har været virkelig fedt og befriende at møde andre, der på mange måder står i den samme situation, og som har haft de samme tanker som mig selv. Jeg har mødt en imødekommenhed og forståelse på et højere plan, og jeg kan bedre forklare andre mine senfølger efter hjernerystelsen, fordi jeg forstår det hele meget bedre selv nu.  

 I Commotioskolen bliver der taget særligt hensyn til dig, når du har en hjernerystelse. Lyset er automatisk slukket i lokalet, og der er indlagt pauser som en del af undervisningen. Det er helt acceptabelt, hvis du er træt, i dårligt humør og har brug for at lægge dig på briksen og ikke orker at være social med de andre. Du bliver mødt lige der, hvor du er.

Lina Grønlund Kristiansen

Lina Grønlund Kristiansen Commotioskolen

Mit forløb i Commotioskolen har gjort en stor positiv forskel for mig. Det har været hårdt og krævende at deltage i Commotioskolen, men jeg har fået testet, hvor meget jeg kan klare, hvilket heldigvis gradvist er blevet mere og mere.

Jeg har fået rigtig meget viden med derfra, fordi underviserne har specialiseret viden om og erfaring med hjernerystelse, som jeg ikke har mødt andre steder. Commotioskolen blev hurtigt et rum, hvor der var plads til at udtrykke frustationer og få sparring, hvilket har været en stor hjælp. 

Følelsen af at stå alene har fyldt meget i mit hjernerystelsesforløb. Derfor betød det rigtig meget for mig at møde, tale med og spejle mig i andre, der også havde pådraget sig en hjernerystelse. Det var guld værd at kunne dele erfaringer og små tips, og samtidig kunne trække mig, hvis jeg havde brug for det.

Commotioskolen har givet plads til refleksion over mit eget liv. Jeg havde nogle mål og planer tidligere, men hvad skal jeg nu efter min hjernerystelse? Hvilken vej skal jeg gå? Jeg er blevet udfordret på mine egne høje og nogle gange urealistiske forventninger til mit liv, hvilket også har givet anledning til refleksion over min livsførelse inden hjernerystelsen.

Forløbet har lært mig at fokusere på det positive i livet, og givet mig et skub hen mod at gøre flere af de ting, som gør mig glad. Det er der, jeg skal lægge min energi.

 

 Læs mere om Commotioskolen.