6. april 2022

Center for Hjerneskade: Jeg var i de bedste hænder

34-årige Rikke Krause fik tilbage i 2020 piskesmæld i nakken og en hjernerystelse, da hun gled i en plasticpose, mens hun løb og legede med sine børn. Efter 3 måneders sygemelding kom hun i et arbejdsrettet forløb hos Center for Hjerneskade.

Efter hjernerystelsen i december 2020 var Rikke sygemeldt i 2-3 uger, og vendte så tilbage til arbejdet igen. Hun mente selv på det tidspunkt, at hun ”da sagtens kunne klare at starte op igen og uden problemer balance arbejdstid og symptomer”. Efter 2 uger tilbage på arbejdet måtte Rikke se kendsgerningerne i øjnene, da hun fik tilbagefald og måtte sygemelde sig for en længere periode.

Jeg var i de bedste hænder

Center for Hjerneskade ved mest

Da Rikke er handlingens kvinde, brugte hun al sin begrænsede energi og overskud på at læse forskningsartikler om hjernerystelse og søge på nettet efter, hvem der vidste mest om behandling af hjernerystelse. Her dukkede centerforhjerneskade.dk op.

- Jeg kontaktede Center for Hjerneskade, da jeg gerne ville visiteres dertil. I begyndelsen havde jeg problemer med navnet ”Center for Hjerneskade”. For jeg havde jo ikke en hjerneskade, men blot et blåt mærke i hovedet, fortæller Rikke.

Opstart på arbejdsrettet forløb

I april 2021 startede Rikke op i et arbejdsrettet forløb hos Center for Hjerneskade. Her var hun i de bedste hænder hos en fysioterapeut og en neuropsykolog. Fysioterapeuten kiggede på hendes nakke. Hun var ovre sit piskesmæld, men fik rådgivning til, hvordan hun bedst kunne komme i gang med sin pulstræning. Hun var pulssensitiv på grund af hjernerystelsen. 

Det mest afgørende punkt for Rikke i hendes forløb hos Center for Hjerneskade var dog den hjælp og vejledning, hun fik af neuropsykologen.

- Hun forstod at tøjle mig, hvilket jeg virkelig havde brug for. Ellers ville jeg have været startet op på arbejdet tidligere og hurtigere. Sammen lagde vi en plan for en langsom og systematisk optrapning for mig. Til at starte med grinte jeg af, hvor langtrukken planen var. Men jeg kan se nu, at det var det helt rigtige at gøre for mig på sigt, forklarer Rikke.

Var i de bedste hænder

- Det gav mig ro i maven at vide, at jeg var i hænderne på de fagpersoner, der vidste mest om hjernerystelse i Danmark. Og samtidig fik jeg hjælp til at få bedre vaner til, hvordan jeg bedst passer på mit hoved. Selv elitesportsudøvere har hviledage. I mit arbejdsliv har jeg hele tiden løbet stærkt for at nå det næste mål, samtidig med at jeg har balanceret små børn, sport, og et aktivt socialt liv. Men selv jeg har brug for en hjernepause og hviledag ind imellem, siger Rikke.

Et af de tips, Rikke fik af neuropsykologen i forbindelse med sin tilbagevenden til arbejdet, var at holde fri midt på ugen et godt stykke ind i genoptrapningen. Det gav stor ro, og er et tip, som Rikke gerne vil give videre til andre, der er i en lignende situation som hende selv.

I dag er Rikke færdig med sin behandling, tilbage på fuld tid arbejdsmæssigt, og har overskud til både motion og til at være sammen med familie og venner.

- Jeg er kommet utrolig langt siden mit uheld, og jeg vil meget gerne dele mine erfaringer med, at man faktisk kan gøre noget i en lignende situation. Hvis min historie kan bidrage til, at andre får den hjælp, som de har brug for, så vil jeg blive glad, afslutter Rikke.